Poročila po letih

AKTIVNOSTI II. GIMNAZIJE MARIBOR V OKVIRU PROGRAMA ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA

 1. V tem šolskem letu (2016/2017) je enajst dijakov četrtega letnika obiskovalo izbirni predmet Evropske študije v obsegu 35 ur. V okviru 14 ur so dijaki spoznavali osnove delovanja EU in sicer pod naslovi Zgodovina EU in začetek evropskih integracij, Širitev Eu, glavni projekti EU, simboli EU, institucije in delovanje institucij v EU, pristopanje Slovenije k EU, prednosti in slabosti EU, dileme in dvomi v EU, prihodnost EU in večjezičnost v EU. Dijaki so v okviru 10 ur predelali temo in o izbrani temi pripravili raziskovalni esej, ki so ga predstavili sošolcem. Dijaki so izbrali naslednjo tematiko: Študent v Evropi, S trebuhom za kruhom v EU, Organiziran kriminal: droga, prostitucija, ponarejanje, Odnos do etničnih skupin v EU, Globalna kriza pustoši v EU, Ekologija v EU, Vloga EU na območju Bližnjega Vzhoda, Potrošništvo v EU, Ali evropski mladini lahko očitamo državljansko neaktivnost?, Ali je EU odpravila revščino?, Mladi v akciji: prostovoljno delo v EU in Lov na službo.
 1. Med 4. in 10. marcem je na šoli potekala mednarodna izmenjava s Srbijo, Gimnazijo Kruševac. V izmenjavo je bilo vključenih 30 dijakov in dva profesorja. V ponedeljek, 06. marca smo ob 11.10 izvedli tudi uro predstavitve EU in njenega delovanja.
 1. Med 7. in 14. aprilom 2017 se je 32 dijakov II. gimnazije odpravilo na ekskurzijo po Evrospkih institucijah. V okviru ekskurzije smo obiskali: Mastricht, Brugge, Gent, Antwerpen, Bruselj, Schengen, Luksemburg, Strasbourg. 12. aprila smo bili sprejeti v Evropskem parlamentu pri evropski poslanki mag. Tanji Fajon. Gospa Fajon nam je z svojimi asistenti predstavila delovanje EU, življenje v Bruslju in njeno delovanje v EU ter odgovarjala na mnoga vprašanja, ki so ji jih predstavili dijaki.
 1. V aprilu 2017 smo z dijaki in pomočjo knjižničark, mag. Gordane Banjanin in Andreje Korenjak, prof., v knjižnici II. gimnazije vzpostavili INFO TOČKO EU, kjer lahko dijaki s pomočjo različnih publikacij in gradiv dobijo veliko informacij o delovanju EU. Material smo dobili s pomočjo program EPAS in knjig, brošur, ki smo jih uporabljali v času programa Evropski oddelki, ki smo ga na šoli imeli med leti 2004 in 2014.
 1. 9. maja, smo se v okviru projekta »Europe sings together» (Evropa poje skupaj) v okviru programa ERASMUS pridružili organizatorju, Zavodu CEZAM iz Ruš in z našim pevskim zborom počastili 9. maj, dan Evrope. Temeljna ideja projekta  je, da državljani EU  9. maja, na  »Dan Evrope», ob isti uri na javnih mestih, ulicah in parkih zapojejo in zaigrajo  »Odo radosti«  ter  tako izrazijo spoštovanje do evropske ideje. Ob dijakih II. gimnazije je nastopila tudi Vokalna skupina CEZAM,  Zbor KUD Pošta in Brass band Slovenija. V okviru projekta so sodelovali tudi gostje, mladi predstavniki Hrvaške, Litve, Grčije, Poljske, Cipra, Italije, Romunije. V projektu je sodelovalo 40 dijakov, članov Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije in mentor Viljem Babič, prof., ob njih pa so se koncerta udeležili tudi dijaki prvih letnikov.
 1. 18. maja, smo v počastitev Dneva Evrope izdali publikacijo z naslovom Pravljice in pripovedi držav Evropske Unije. Publikacija vsebuje 28 pravljic iz 28-ih evropskih držav, ki so jih poiskali dijaki II. gimnazije. Publikacije je tudi ilustrirana z 28-imi ilustracijami. Pri pripravi knjižice, ki ima 148 strani je sodelovalo 18 dijakov in dijakinj.
 1. 22. maja smo z dijaki in somentorico, mag. Barbaro Bedenik, prof. pripravili Pravljični večer, na katerega smo povabili starše, učence in učitelje II. gimnazije. Namen dogodka je bil, da z 28 pravljicami iz 28 držav EU obeležimo Dan Evrope. Dogodka se je udeležilo 13 otrok in 22 odraslih.
 1. Konec maja smo v okviru druga.si postavili zavihek II. gimnazija, šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

Povezava: Pravljice in pripovedi evropskih držav

Aktivnosti v šolskem letu 2017/2018 

V tem šolskem letu (2017/2018) je 27 dijakov četrtega letnika obiskovalo izbirni predmet Evropske študije v obsegu 35 ur. V okviru 21 ur so dijaki spoznavali osnove delovanja EU in sicer pod naslovi Zgodovina EU in začetek evropskih integracij, Širitev Eu, glavni projekti EU, simboli EU, institucije in delovanje institucij v EU, pristopanje Slovenije k EU, prednosti in slabosti EU, dileme in dvomi v EU, prihodnost EU in večjezičnost v EU. Dijaki so v okviru 14 ur predelali temo in o izbrani temi pripravili raziskovalni esej, ki so ga predstavili sošolcem. Dijaki so izbrali naslednjo tematiko: Študent v Evropi, S trebuhom za kruhom v EU, Organiziran kriminal: droga, prostitucija, ponarejanje, Odnos do etničnih skupin v EU, Globalna kriza pustoši v EU, Ekologija v EU, Vloga EU na območju Bližnjega Vzhoda, Potrošništvo v EU, Ali evropski mladini lahko očitamo državljansko neaktivnost?, Ali je EU odpravila revščino?, Mladi v akciji: prostovoljno delo v EU in Lov na službo.

 1. oktobra 2017so se 3 dijakinje II. gimnazije (Vita Volgemut, Špela Rojht in Stella Kociper) in mentorica mag. Barbara Bedenik udeležile Eurošole v Strasbourgu v organizaciji Socialne akademije in Evropske hiše v Ljubljani.
 2. novembra 2017smo sodelovali na državnem tekmovanju o poznavanju Evropske Unije. V ekipi je sodelovalo 17 dijakov II. gimnazije. Med 38 ekipami, ki so prihajale iz 30-ih srednih šol iz celotne Slovenije, smo osvojili 2. mesto. Tekmovanje je bilo ekipnega značaja, sestavljeno iz kviza na temo EU, v katerem so se ekipe direktno pomerile med seboj, testa o poznavanju EU, v katerem je sodelovalo 6 posameznikov, članov ekipe in izdelave videa ali lastnega izdelka na temo digitalni trg, ki so ga morali dijaki pripraviti in poslati pred samim tekmovanjem.
 3. novembra2017smo gostili zunanjega predavatelja Zavoda PIP, gospoda Dejana Bogdana, ki je dijakom predaval o možnosti pridobivanja štipendij in o možnostih zaposlitev znotraj EU. Predavanja se je udeležilo 27 dijakov.
 4. decembra 2017smo na II. gimnaziji, skupaj z Zavodom PIP in Zvezo prijateljev mladine Maribor organizirali okroglo mizo na temo Znanje in digitalni trg. Okrogle mize so se ob udeležili predstavniki različnih organizacij. Kot uvodničarji v razpravo so na okroglo mizo bili povabljeni: Katja Koren Ošljak (vodja marketinga pri podjetju Shoutem in ambasadorka evropske iniciative Code Week v Sloveniji), dr. Benjamin Lesjak (docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem) in Boris Volarič (učitelj računalništva, tehnike in tehnologije, svetovalec, organizator in promotor sodobnih tehnologij v vzgoji in izobraževanju). Okrogle mize se je udeležilo 75 dijakov. Okrogla miza je bila direktno prenašana preko spletnega medija https://mariborinfo.com/.
 5. decembra2017se je 24 dijakov in 2 spremljevalca iz II. gimnazije udeležilo srečanja Evrošole v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Med šestimi poročevalci, ki so sestavljali predsedstvo parlamenta, je imela II. gimnazija Maribor dve poročevalki in sicer Stello Kociper, ki je bila poročevalka in predstavnica skupine Razvojna pomoč in Vito Volgemut, ki je bila predstavnica parlamentarne skupine Prihodnost Evrope.

Dijaki (sodelovalo je 540 dijakov iz 23 držav), so se medsebojno pomerili tudi v igri EUROGAME, kjer so odgovarjali na vprašanja, ki so postavljena v vseh evropskih jezikih, o delovanju in poznavanju EU. Izmed vseh dijakov se oblikujejo (naključno) skupine po 4 dijakov (skupaj 135 ekip) in vsaka skupina poskuša v omejenem času razvozlati jezik v katerem je postavljeno vprašanje, najti med vsemi sodelujočimi nekoga, ki vprašanje lahko prevede in potem odgovoriti na zastavljeno vprašanje.

Med 135 ekipami je Nika Alenc s svojo ekipo dosegla 1. mesto, Vita Volgemut s svojo ekipo 2. mesto in Domen Leš s svojo ekipo 3. mesto v tekmovanju EUROGAME.

Potovanje v Strasbourg smo povezali z obiskom Nurnberga in Rothenburga.

 1. januarja 2018smo v okviru predmeta evropske študije obiskali Evropsko hišo v Ljubljani in Državni zbor Republike Slovenije.

V Evropski hiši nas je sprejel mag. Klemen Žumer in nam v pozdravnem govoru ob predstavitvi dela Evropske hiše in predstavništva EU v Ljubljani pojasnil tudi aktualne probleme in dosežke EU, po njegovi predstavitvi pa smo si ogledali tudi interaktivno razstavi Doživi Evropo in se medsebojno pomerili v znanju o poznavanju EU v kratkem kvizu.

Obiskali smo tudi Državni zbor Republike Slovenije, ki smo si ga tudi ogledali, sprejela pa nas je poslanka državnega zbora Vesna Vervega, nam predstavila delo poslance ter odgovarjala na naša vprašanja. Ob koncu obiska smo prisostvovali seji državnega zbora in iz balkona spremljali tisto, kar običajno vidimo na televizijskem prenosu.

 1. maj 2018

Letošnji osrednji projekt, ki naj bi ga organizirali za Dan Evrope smo želeli razširiti na ves Maribor in k sodelovanju vplesti tudi druge šole. Ideja se je porodila že lani ob sodelovanju s CEZAMom iz Ruš v projektu Erazmus+.

Odločili smo se, da bomo pomagali pri izvedbi projekta  »Evropa poje skupaj / Europe sings together 2018«. Priprave na projekt so stekle že oktobra.

V sredo, 9. maja, na »Dan Evrope« smo s projektom začeli že dopoldne pred Državnim zborom Slovenije, kjer sta nas sprejela predsednik dr. Milan Brglez in generalna sekretarka državnega zbora ga. Uršula Zore Tavčar. Po petju in igranju evropske himne so si mladi, predstavniki šestih srednješolskih zborov iz Slovenije, trobilnega orkestra Brass bend Slovenija in skupina programa ERASMUS+ iz Grčije, Bolgarije, Litve, Latvije, Portugalske in Slovenije ogledali naš Državni zbor in nato obiskali še Evropsko hišo, predstavništvo Evropskega parlamenta in EU komisijo v Ljubljani. Popoldne smo se odpeljali v Maribor, kjer so na večernem koncertu v Unionski dvorani v Mariboru nastopili zbori:

 • MePZ Prve gimnazija Maribor (Polona Meke Ožinger in Maja Lutar),
 • Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor (Viljem Babič),
 • MePZ III. gimnazije Maribor (Jožica Lovrenčič Lah),
 • Pevski zbor Gimnazije Ptuj (Nina Lorber),
 • MePZ Konservatorija za glasbo in balet Maribor (Peter Smolič Novak),
 • Pevski zbor Škofijske gimnazije Zavoda Antona Martina Slomška (Špela Drašler),
 • Mednarodni pevski zbor projekta ERASMUS+ (Portugalska, Litva, Latvija, Grčija, Bolgarija in Slovenija) in
 • Brass Band Slovenija (Aleksander Čonč)

Unionska dvorana, ki sicer sprejeme 350 gledalcev je bila v celoti polna, občinstvo pa je po zaključku navdušeno ploskalo nastopajočim.

 1. gimnazija Maribor, je v tem projektu je zastopala Slovenijo. Poskrbeli smo, da smo omogočili logistiko znotraj projekta, vaje so potekale na naši šoli, dirigent našega zbora, Viljem Babić je vodil glasbene delavnice za vse udeležence ERASMUS+ iz šestih držav, prof. Saša Mikič je pomagal pri organizaciji srečanja za Evropsko hišo v Ljubljani.

Pri izvedbi  projekta so sodelovali še Narodni Dom Maribor, ki je pomagal pri izvedbi koncerta, JSKD Maribor in pomagal z najemom dvorane Union, Soundbiro ki je omogočil projekcijo na platno v dvorani Uniona, Pilgo z izdelavo celotne podobe projekta, snemanje filma in prenosa v živo s koncerta.

O našem projektu je poročala RTV SLO v prispevku  prvem dnevniku 9. maja 2018

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174537871 in  regionalna televizija RTS24 v prispevku 10. maja 2018 http://rts24.si/2018/lokalno/dogodki/koncert-evropa-poje-skupaj-ob-dnevu-evrope/

Aktivnosti v šolskem letu 2018/2019

Pobuda za aktivnosti je prihajala predvsem s strani dijakov. Na srečanjih pa smo pogosto predvidene načrte preoblikovali, predvsem glede na možnosti izvedbe.

V tem šolskem letu (2018/2019) je 19 dijakov četrtega letnika obiskovalo izbirni predmet Evropske študije v obsegu 35 ur. V okviru 21 ur so dijaki spoznavali osnove delovanja EU in sicer pod naslovi Zgodovina EU in začetek evropskih integracij, Širitev Eu, glavni projekti EU, simboli EU, institucije in delovanje institucij v EU, pristopanje Slovenije k EU, prednosti in slabosti EU, dileme in dvomi v EU, prihodnost EU in večjezičnost v EU. Dijaki so v okviru 14 ur predelali temo in o izbrani temi pripravili raziskovalni esej, ki so ga predstavili sošolcem. Dijaki so izbrali naslednjo tematiko: Študent v Evropi, S trebuhom za kruhom v EU, Organiziran kriminal: droga, prostitucija, ponarejanje, Odnos do etničnih skupin v EU, Globalna kriza pustoši v EU, Ekologija v EU, Vloga EU na območju Bližnjega Vzhoda, Potrošništvo v EU, Ali evropski mladini lahko očitamo državljansko neaktivnost?, Ali je EU odpravila revščino?, Mladi v akciji: prostovoljno delo v EU in Lov na službo.

18. oktobra 2018 so se 3 dijaki II. gimnazije (Zala Arzenšek, Lucija Šmid in Vid Milaković) in mentor Toni Klis, prof. udeležili Eurošole v Strasbourgu v organizaciji Socialne akademije in Evropske hiše v Ljubljani. Zala Arzenšek je bila tudi uradni predstavnik celotne slovenske ekipe.

Oktobra 2018 so se začele intenzivne priprave na prvi del tekmovanja za državno tekmovanje o poznavanju Evropske Unije. V ekipi je sodelovalo 24 dijakov II. gimnazije, ki smo jih prijavili kot dve ekipi.

Obe ekipi sta ločeno pripravili svoj osnutek volilne kampanije za evropske volitve 2019. Ekipa I. je pripravila promocijo pod naslovom Deca, dol s kavča pa volit (zasedla je 4. mesto v svoji skupini), Ekipa II. pa je pripravila volilno kampanijo z naslovom Spremeni in zasedla 2 mesto v svoji skupini. Na ta način sta se obe ekipi uvrstili v 2 krog tekmovanja.

Novembra 2018 smo se intenzivno pripravljali na 2 krog tekmovanja v poznavanju evropske unije.

Obe ekipi sta določili tekmovalce, ki bodo sodelovali v kvizu in v testu. Sodelovalo je vse 24 dijakov.

Za potrebe tekmovanja smo obiskali 30 razredov na šoli, jih seznanili s tekmovanjem (okrog 800 dijakov) in jih aktivno vključili kot sodelavce pri spletni podpori in glasovanju.

7. decembra 2018 smo sodelovali v 2 krogu tekmovanja Evrošola in zmagali.

8. januarja 2019 smo organizirali strokovno ekskurzijo v Hišo EU in Državni zbor Republike Slovenije. V državnem zboru nas je sprejel predsednik DZ, mag. Dejan Židan, sprejel nas je mag. Branislav Rajić, predsednik odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, sprejel nas je Igor Zorčič, vodja poslanske skupine Stranke Modernega centra. Dijaki so se aktivno pogovarjali z vsemi predstavniki, ki so v večini časa odgovarjali na njihova vprašanja.

Ekskurzije v Hišo EU in Državni zbor se je udeležilo 29 dijakov.

7. marca 2018 se je 24 dijakov in 2 spremljevalca iz II. gimnazije udeležilo srečanja Evrošole v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Med šestimi poročevalci, ki so sestavljali predsedstvo parlamenta, je imela II. gimnazija Maribor enega poročevalca (Obnovljivi viri) in enega predsednika delovne skupine (Zaposlovanje)

Potovanje v Strasbourg smo povezali z obiskom in spoznavanjem Nemčije in Alzacije (Esslingen – Riquewihr – Ribeauvill – Colmar)

8. marca 2019 smo z namenom priprave naše glavne delovne akcije in spoznavanja okolja ter partnerjev v projektu v Domu Danice Vogrinec Maribor, na dveh lokacijah (Pobrežje in Tabor) izvedli akcijo obdarovanja varovank in zaposlenih ob dnevu žena. Razdelili smo tisoč vrtnic, navezali stike in spoznali okolje, kjer bomo delali 9. maja.

V akciji je sodelovalo 10 dijakov.

18. marca 2019 smo v organizaciji Akademije za politični menedžment (APM) pod pokroviteljstvom in v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Sloveniji izvedli projekt spodbujanja aktivnega državljanstva med mladimi – Digitalne kompetence za demokratično participacijo. Namen projekta je med slovenskimi srednješolci, saj so le ti v obdobju odraščanja in

pridobitve volilne pravice, okrepiti zavest o pomenu aktivnega državljanstva in družbenega udejstvovanja ter prispevati k večji ozaveščenosti mladih o pomenu njihovega sodelovanja pri sooblikovanju družbenega okolja, v katerem živijo. Tokratni projekt se je osredotočal na izboljšanje (digitalnih) kompetenc mladih za aktivno državljanstvo. V ta namen je APM osnovala izobraževanje oz. delavnico na temo aktivnega državljanstva, s poudarkom na digitalnih kompetencah.

Izobraževanje je trajalo štiri (šolske) ure, v njega pa je bilo vključeno 25 dijakov II. gimnazije Maribor. Izobraževanje in delavnico je izvedla ga. Tjaša Božič iz Akademije za politični management.

29. in 30. marca so se 3 dijaki, bodoči ambasadorji EP so se udeležili usposabljanja za mlade prostovoljce Tokrat grem volit, v Ljubljani.

Osrednja akcija ob Dnevu Evrope, 8. in 9. maj.

V šolskem letu 2018/2019 smo se na II. gimnaziji aktivno, najprej v okviru Evrošole 2018, potem pa samoiniciativno, udeležili promocije evropskih volitev 2019. Odločili smo se, dijaki ambasadorji in mentorji, da volitve promoviramo na dveh lokacijah in sicer na matični šoli, II. gimnaziji Maribor in v domu starejših občanov, Domu Danice Vogrinec.

1. gimnazija Maribor je naša matična šola. Dijaki šole vedo, da je šola ena izmed Šol – ambasadork EP, s tem so seznanjeni predvsem zaradi tekmovanja za Evrošolo, kjer smo obiskali vse razrede in jim predstavili naše delo, ker smo takrat potrebovali podporo pri spletnem glasovanju.

Za Dom Danice Vogrinec, dom starostnikov v Mariboru, smo se odločili, ker smo bili prepričani, da so starejši manj seznanjeni z delovanjem EU in verjeli smo, da lahko z takšno akcijo, medgeneracijsko prispevamo k boljšemu počutju starostnikov in dodatno prispevamo k bolj aktivno preživetem dnevu v Domu Danice Vogrinec.

Med oktobrom in decembrom 2018 sta dve ekipi dijakov II. gimnazije, 24 dijakov, pripravili dve različni volilni kampaniji za evropske volitve 2019.  Volilno kampanija pod naslovom Spremeni, smo izvedli v Domu Danice Vogrinec Maribor, volilno kampanijo pod naslovom Deca, dol s kavča pa volit, pa smo izvedli na II. gimnaziji Maribor.

Pri izvedbi aktivnosti nam je priskočila na pomoč Akademija za socialni management, ki nam je pomagala pri tisku in pripravi vseh potrebnih materialov, ki smo jih uporabili v kampaniji. Za potrebe obeh lokacij smo izdelali plakate, majice za dijake ambasadorje, pisala in letake.

Promocija sodelovanja na evropskih volitvah je bila izvedena 8. maja v Domu Danice Vogrinec Maribor, ter 8. in 9. maja na II. gimnaziji Maribor.

Na II. gimnaziji smo ob promociji volitev in izvedbi akcije, ves čas skrbeli za informiranje dijakov, kar smo počeli s pomočjo promocijskih materialov Evropske hiše iz Ljubljane, ki nam jih je poslala dovolj, da smo lahko propagirali udeležbo na volitvah celotni mesec maj. Organizirali smo stojnico, kjer smo delili propagandni material, odgovarjali na vprašanja, delili pisala, ki so vsebovala naše geslo »Deca, dol s kauča, pa volit!«. Na stojnici je aktivno sodelovalo v obeh dneh 12 dijakov, kar je bilo dovolj, da smo lahko odgovorili na vsa vprašanja in obenem razdelili ves reklamni material.

V domu Danice Vogrinec smo pred akcijo izvedli kratko enourno izobraževanje na temo EU, kjer smo se o EU in problemih predvsem pogovarjali s starostniki. Na dan promocije volitev, 8. maja, pa smo starostnikom s pomočjo Hiše EU, delili propagandni material (najbolj so bili veseli krpic za očala), odgovarjali na njihova vprašanja ter z njimi (seveda tistimi, ki so želeli) igrali igrico Nika in Luka spoznavata evropski parlament, ki je bila med varovanci zelo dobro sprejeta.

Ob vstopni recepciji v domu smo organizirali improvizirani pult, kjer smo razstavili reklamni material in nagovarjali čim več oskrbovancev, ki so prihajali v dom in odhajali v njega. Uspešnost dela je bila še večja, ker so nam pri nagovarjanju pomagali zaposleni v domu in uprava doma. Da  bi ta akcija bila uspešna, da bi nas oskrbovanci spoznali, smo že smo že ob 8. marcu (vsem ženam) razdelili ob podpori uprave, okrog 1000 vrtnic.

Akcijo ocenjujemo za uspešno, čeprav se zavedamo, da bi lahko (sploh sedaj, ko smo jo izvedli) promocijo izvedli še bolje, še bolj tesno povezano z obema institucijama.

Najpomembnejše pa je, da so dijaki, ki so sodelovali v akciji vse od oktobra 2018 (priprava promocijskih materialov) dobili odziv na svoje delo, na kampanijo, ki so si jo sami zamislili in izvedli. Prepričani smo tudi, da smo mnoge naključne obiskovalce naših stojnic, uspešno nagovorili in jim predstavili veliko novega

Saša Mikić, spec., prof.

Mentor Šole ambasadorke EP

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

1. SODELOVANJE V PROJEKTU

Šolsko leto 2019/2020 je zaznamoval Covid 19. Večina priprav in aktivnosti, ki smo jih  dijaki pripravljali in se veselili izvedbe, je bila »v prazno« . V tem šolskem letu je v projektu uradno sodelovalo 41 dijakov. 12 dijakov je že lani pridobilo status dijaka ambasadorja, 12 dijakov se je pripravljalo na ta naziv in aktivno pripravljalo aktivnosti, 17 dijakov pa prihaja iz prvega in drugega letnika in so »vajenci« v projektu.

Od teh 41 dijakov je 24 dijakov, ki imajo status nadarjenega in so obenem vključeni tudi v projekt RaST (Razvojno središče talentov). Projekt RaST od tega šolskega leta (žal se projekt zaključuje) tudi financira aktivnosti obeh programov, tako Evrošole, kot šole ambasadorke EP. Sredstva so se prenesla v šolsko leto 2020/2021 in jih po 16. marcu nismo mogli koristiti.

Zaradi projekta sem kot mentor dolžan sistematično razvijati nadarjenost dijakov, ki so za nadarjene priznani, predstavljati program dela in redno poročati financerju.

V tem šolskem letu (2019/2020) je 10 dijakov četrtega letnika obiskovalo izbirni predmet Evropske študije v obsegu 35 ur. V okviru 25 ur so dijaki spoznavali osnove delovanja EU in sicer pod naslovi Zgodovina EU in začetek evropskih integracij, Širitev EU, glavni projekti EU, simboli EU, institucije in delovanje institucij v EU, pristopanje Slovenije k EU, prednosti in slabosti EU, dileme in dvomi v EU, prihodnost EU in večjezičnost v EU. Dijaki so v okviru 10 ur predelali temo in o izbrani temi pripravili raziskovalni esej, ki so ga predstavili sošolcem. Dijaki so izbrali naslednjo tematiko: Študent v Evropi, S trebuhom za kruhom v EU, Organiziran kriminal: droga, prostitucija, ponarejanje, Odnos do etničnih skupin v EU, Globalna kriza pustoši v EU, Ekologija v EU, Vloga EU na območju Bližnjega Vzhoda, Potrošništvo v EU, Ali evropski mladini lahko očitamo državljansko neaktivnost?, Ali je EU odpravila revščino?, Mladi v akciji: prostovoljno delo v EU in Lov na službo.

2. EVROŠOLA

Evrošola je projekt v katerega se na II. gimnaziji vključujemo že od leta 2003. Smo redni udeleženci Evrošole, zato so priprave že utečene in projekt znan in zaželen med dijaki. V zadnjih štirih letih smo na šoli projekt Evrošola povezali z projektom dijak – ambasador EP, kar pomeni, da dijaki ki sodelujejo v Evrošoli, sodelujejo tudi v okviru projekta Šola ambasadorka EP

Z projektom Evrošola začnemo že v začetku oktobra, dijaki imajo redna srečanja z mentorjem in se na »tekmovanje« redno in sistematično pripravljajo enkrat na teden.

V decembru smo se udeležili državnega tekmovanja iz poznavanja EU in zmagali v svoji skupini (bilo je 6 skupin) in pridobili pravico do sodelovanja na Evrošoli v Strasbourgu.

Tekmovanje je zastavljeno kot timsko tekmovanje, na katerem se posamezni deli seštevajo.

V letošnjem šolskem letu se je nanj prijavilo 60 srednjih šol. Organizatorji so tekmovanje pripravili kot 6 predtekmovanj s po desetimi šolami, iz katerega so se prve tri šole na vsakem tekmovanju neposredno uvrstile na Evrošolo v Strasbourg. Tekmovanja so se dotikala 6 različnih tem, in sicer: prihodnost Evrope, okolje in energija iz obnovljivih virov, varnost in človekove pravice, mladi in odvisnost, migracije in vključevanje ter zaposlovanje mladih. Ekipe so se morale pripraviti za debato na izbrano temo in za kviz. Oba rezultata sta se seštela.

Ekipa II. gimnazije Maribor se je pomerila v debatni temi »Zaradi krhanja zavezništva z ZDA in Turčijo mora Evropska unija okrepiti in povezati lastne obrambne zmogljivosti« in v kvizu o poznavanju EU.

Ekipo so sestavljali:
Matic Rezman Tasič, Benjamin Gorišek, Lan Sevčnikar, Tilen Majer, Elias Pascal Bračko, Tin Pavlinić in Pia Majcenovič.

Z uspehom na tekmovanju smo si priborili pravico do sodelovanja na Evrošoli v Strasbourgu, kjer dijaki za en dan postanejo evropski poslanci. Te smo se udeležili 30. januarja. To je že enajsto sodelovanje II. gimnazije na Evrošoli v Strasbourgu (od leta 2003), kar je svojevrsten rekord.

INFORMACIJSKA TOČKA ŠOLE AMBASADORKE EP

Informacijska točka je v knjižnici. Redno jo polnimo z materiali, ki jih dobimo s strani Evropske hiše, dodajamo pa tudi druge, predvsem tiste, ki jih prinesemo iz Strasburga ali Bruslja, kamor se odpravimo na ekskurzijo vsako leto.

Za popolnitev skrbita dva dijaka, mentor pa prostor večkrat obišče in preveri zaloge brošur.

Materiali so v prostem dostopu dijakom, ki po potrebi vzamejo brošuro in jo odnesejo. Materiala imamo dovolj, da je info točka vedno polna brošur.

ORGANIZACIJA DOGODKOV

Veliko smo načrtovali in se veselili izvedbe. Jesenski del šolskega leta je bil posvečen pripravam na tekmovanje Evrošola, pomladanski del, pa smo želeli posvetiti predstavitvi našega dela in promociji Šole ambasadorke EP. Prav s tem namenom, smo se povezali s krožkom Aktivno državljanstvo, ki ga vodi prof. Vesna Vervega in začeli skupaj načrtovati pomladni del. Pa je izvedbo vsega prehitel Covid 19.

Problem, ki smo se mu želeli posvetiti je bil Prihodnost Evrope.

Prihodnost EU temelji na mladih, ki pa so, po našem mnenju slabo obveščeni o njenem delovanju in prednostih, ki jih EU ponuja prav za dijake. Na osnovi pregleda spletnih strani in informacij o delovanju EU smo spoznali, da so informacije o delovanju EU precej suhoparne, za dijake nerazumljive in neprivlačne, pogosto celo odbijajoče in monotone. Kljub različnim naporom organizacij, ki delujejo v okviru EU, so dijaki slabo obveščeni, pri pouku se poučevanje vezane na teme EU obravnava v srednjih šolah le v okviru enega ali dveh predmetov v obsegu ene do dveh ur. Ob podrobnem pregledu smo ugotovili, da bi si želeli informacij, ki nas bi pritegnile in nam predstavile naše prednosti sodelovanja in aktivnega spremljanja.

Za 31. marec 2020, smo pripravili okroglo mizo z osrednjo temo Prihodnost Evrope. Povabljeni gostje so bili: Igor Mally, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Dr. Marko Lovec, predavatelj na FDV in Dr. Zoran Stančič, vodja predstavništva evropske komisije v Sloveniji in Lara Perko, dijakinja II. gimnazije, ambasadorka. Vsi povabljeni so svojo udeležbo potrdili. Osnovne teme bi bile razdeljene v tri sklope:

Sklop 1: Prihodnost Evropske Unije (Ali EU sploh potrebujemo? (v luči Brexita), Kakšna naj bo prihodnost Evrope za mlade?, Kakšno vlogo naj ima Evropa v globaliziranem svetu?, V kolikšni meri bi morala Evropa spodbujati svoje vrednote po svetu?, Katere bodo prioritete predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021?, Na kakšen način lahko mladi damo svoj prispevek k temu?, »Zaposlovanje mladih – evropski izziv?«, Izobraževanje v EU

Sklop 2: Človekove pravice in aktivnost mladih

Ali se človekove pravice smejo kdaj omejiti? Če da, kdaj?, Kako Evropska unija/Republika Slovenija državljanom zagotavlja kibernetsko varnost (zlasti glede očitkov o ruskih kibernetskih napadih na različne državne volitve)?, Kaj storiti, ko ena od držav članic Evropske unije, recimo Poljska ali Madžarska, krši načela Unije?, Kako lahko gimnazijci postanemo aktivni državljani že tekom izobraževanja?

Sklop 3: Migracije in ekologija

Ali je mogoče zagotavljati gospodarski razvoj brez ogrožanja planeta?, Kakšna naj bo evropska politika na področju okolja in energije iz obnovljivih virov?, Kako spodbuditi spremembo vedenja pri mladih?, Kakšno vlogo naj ima Evropa pri migracijah in vključevanju?, Kako bi bilo treba upravljati migracije v evro-sredozemski regiji?, Ali je Evropa dolžna biti solidarna?, Kako doseči uspešno in harmonično vključitev migrantov v evropsko družbo? (v luči trenutne migracijske krize v Turčiji).

Okroglo mizo smo 16. marca morali odpovedati.

7. aprila smo načrtovali obisk gospoda Marka Cerkvenika, tolmača pri evropskem parlamentu, bivšega dijaka II. gimnazije, ki bi v dvournem obisku z dijaki govoril o načinu življenja in dela v Evropskih institucijah in predstavil možnosti za mlade in njihovo sodelovanje z evropskimi institucijami.

Obisk je bil potrjen in žal odpovedan 20 marca.

Aktivno smo pripravljali tudi praznovanje Dneva Evrope, 9. maj.

Na šoli smo nameravali v času glavnega odmora (45 minut) organizirati srečanje vseh razredov ob kratkem nastopu Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije, ki je pretekla leta za 9. maj v okviru projekta Šola ambasadorka že pripravil koncert na Trgu revolucije v Mariboru in nastop pred Evropsko hiši v Ljubljani in pred slovenskim državnim zborom.

Kratko proslavo bi popestrili z zabavnim kvizom, ki smo ga nameravali izvesti najprej na šoli (kot generalko) in v večernih urah (med 20.00 in 21.00) na Poštni ulici v Mariboru, ki je center zbiranja mladih v Mariboru. Kviz smo nameravali izvesti v okviru 20 vprašanj o EU in pravilne odgovore med udeleženci nagraditi z nagradami, ki smo jih/bi jih pridobili s strani sponzorjev. Potrjen je bil termin, dogovori z gostinskimi ponudniki na Poštni ulici doseženi, pozanimali smo se o potrebnih priglasitvah za prireditev in začeli pridobivati sponzorje. Pridobili smo že Turistično agencijo Sonček, Turistično agencijo Pohorje, Zdravstveno zavarovalnico Vzajemna … Namen kviza je bil, da bi v to privlačno spoznavanje EU vključili tudi dijake ostalih srednjih šol in jih povabili k sodelovanju.

Prireditev smo konec marca odpovedali.

Za konec marca smo načrtovali, kot vsako leto, obisk Evropske hiše v Ljubljani in slovenskega Državnega zbora. Vsako leto (zadnja štiri leta) smo se uspeli dogovoriti, da so nas sprejeli različni poslanci in predstavniki parlamenta (mag. Dejan Židan, mag. Branislav Rajić, Igor Zorčič …). Pogovori so bili v teku, žal pa je obisk zaradi politične situacije bil prestavljen na maj.

Obisk smo prestavili na naslednje šolsko leto v začetku aprila.

Med 11. in 14. majem, bi nas morala obiskati tudi dr. Meta Novak iz FDV. Namen obiska bi bile delavnice za 3. letnike, ki bi preko različnih iger, spoznavali EU. Delavnice bi vključevale dve skupini dijakov (po 27 v posamezni skupini) in bi trajale v vsaki skupini po 2 šolski uri.

Žal smo tudi to aktivnost morali odpovedati oz. prestaviti na jesen.

Konec februarja smo začeli s pripravo spletnih strani, ki smo jih imeli v načrtu, vendar dalje od osnovne postavitve nismo prišli.

INFORMIRANJE DIJAKOV

Dijake, ki ne sodelujejo pri naših aktivnostih poskušamo informirati preko različnih šolskih medijev.

 1. Letna knjiga II. gimnazije – Yearbook.
 2. Spletni časopis II. gimnazije

 https://drive.google.com/file/d/1Vk4nVbXmmUqSXTKA_09Cer5mQwr72xt_/view

 Časopis izhaja v nakladi 6000 elektronskih naslovnikov. Namenjen je dijakom, staršem, bivšim dijakom II. gimnazije. Izhaja na dva meseca. Žal članek o našem potovanju v Strasbourg ni bil objavljen, ker marčevski časopis ni izšel.

 1. II: gimnazija Maribor – naslovna spletna stran, zavihek Šola ambasadorka.

https://www.druga.si/

DRUGE AKTIVNOSTI

18. in 19. novembra 2019, se je somentorica šole ambasadorke EP, prof. Mateja Krumpak, pomočnica ravnatelja, udeležila seminarja za mentorje EPAS v Bruslju.

28. – 30. novembra 2019, so se dijakinje Nika Lesjak, Lena Uranjek in Neli Flac (vse dijakinje ambasadorke) s spremljevalko prof. Tanjo Golob, udeležile Evrošole v Strasbourgu. Obisk Evrošole je organizirala Socialna akademija.

Poročilo zapisal:
Saša Mikić, spec., prof.