Tvoja prva zaposlitev – EURES

Evropska Unija svojim prebivalcem omogoča ogromno priložnosti in prednosti, ki jih kot prebivalci posamezne države brez EU sicer ne bi mogli koristiti. Med drugim omogoča prost pretok ljudi, s katerim se za čisto vse državljane članic EU odpre paleta možnosti.

Ena izmed teh je program Evropske unije za zaposlitveno mobilnost – Tvoja prva zaposlitev EURES. Program je usmerjen v mobilnost mladih in ima dva glavna cilja:

  • delodajalcem najti usposobljene delavce za delovna mesta, ki jih je težko zapolniti,
  • podpreti posamezne skupine delavcev, pri katerih je večja verjetnost mobilnosti, denimo mlade (https://bit.ly/2K9KyCK, 18.12.2020).

Velikopoteznim mladim EU torej pomaga pri iskanju zaposlitve ali priložnosti za pripravništvo v drugi državi članici EU, na Norveškem ali Islandiji. Program kandidate opremi z vsemi potrebnimi informacijami o iskanju dela ter nudi podporo pri iskanju ustrezne zaposlitve in pri samem postopku zaposlovanja. Na svoji poti iskanja dela v drugi državi so kandidati upravičeni tudi do finančne podpore za udeležbo na razgovoru v tujini ter kritje stroškov usposabljanja (npr. jezikovne tečaje), priznavanja kvalifikacij in selitve v tujino (https://bit.ly/2WtF1cs, 18.12.2020).

Za sodelovanje v programu mora biti posameznik star od 18 do 35 let in biti državljan/-ka ene od držav članic EU, Norveške ali Islandije. Dobra novica je, da je sodelovanje omogočeno kandidatom z različnimi stopnjami izobrazne in/ali delovnimi izkušnjami (https://bit.ly/2WtF1cs, 18.12.2020) . EURES je torej izvrstna priložnost za mnoge, ki v svoji državi ne najdejo zaposlitve in stremijo k izkušnjam v tujini.

VIRI