Evropska investicijska banka (EIB)

Evropska investicijska banka je posojilna veja Evropske unije. S posojili podpira projekte, znotraj in zunaj Evropske unije. Ustanovljena je bila leta 1958 v Bruslju, leta 1968 pa je svoj sedež preselila v Luxembourg. Trenutno zaposluje 3450 ljudi. EIB je v skupni lasti držav članic Evropske unije in je neprofitna organziacija. Od svoje ustanovitve je v različna področja vložila že več kot bilijon evrov.

EIB si denar izposoja na kapitalskih trgih, z izdajanjem obveznic. Finančnih sredstev ne dobiva iz proračuna Evropske unije. Denar nato. posoja za projekte, ki podpirajo cilje Evropske unije. Naložbe EIB so osredotočene na podnebje, razvoj, inovacije, infrastrokturo in majhna podjetja. Poleg posojil ponuja tudi svetovanje in tehnično pomoč, da se naložbe najbolje obrestujejo. EIB denar posoja javnemu in zasebnemu sektorju. Večja podjetja, ki potrebujejo sredstva za raziskave in razvoj, podpre neposredno. Majhna podjetja pa podpira preko lokalnih bank.

Čeprav je EIB neodvisna institucija in sama odloča o najemanju in dajanju posojil, sodeluje z drugimi institucijami Evropske unije.

Vir:

https://www.google.com/search?q=Evropska+investicijska+banka+(EIB)&tbm=isch&ved=2ahUKEwiyvtuu6tvtAhVXNuwKHWkkBawQ2-cCegQIABAA&oq=Evropska+investicijska+banka+(EIB)&gs_lcp=CgNpbWcQDDoHCCMQ6gIQJ1Cr4QhY8ugIYID0CGgBcAB4AIABdogBdpIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=mOHeX7KSNdfssAfpyJTgCg&bih=654&biw=1366&client=firefox-b-d&hl=en#imgrc=6RRsgGxBtbpdbM&imgdii=tJ8w1uTo_JadNM