Šola ambasadorka EP 2017

II. GIMNAZIJA – ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA

II. gimnazija Maribor je v šolskem letu 2016 – 2017 postala ena izmed prvih šol v Sloveniji, ki je pridobila status Šole ambasadorke Evropskega parlamenta.

Projekt je namenjen ozaveščanju in izobraževanju učiteljev in dijakov o Evropski uniji ter usposabljanju za aktivno državljanstvo. Na II. Gimnazji Maribor že nekaj let ponujamo izbirni predmet v 4. letniku – Evropske študije v obsegu 35 ur, pri katerem dijaki spoznajo osnove delovanja EU. Vsako leto, že 12 let organiziamo ekskurzijo po evropskih institucijah ali pa se udeležimo srečanja mladih Evrope pod imenom EYE. V okviru teh ekskurzij obiščemo Mastricht, Brugge, Gent, Antwerpen, Bruselj, Schengen, Luksemburg in Strasbourg. Sprejmejo nas različni evropski poslanci iz Slovenije, ki nam tudi predstavijo delovanje EU in življenje v institucijah EU. Zaradi lažjega dostopa do informacij o delovanju EU in priložnostih, smo v knjižnici uredili EU kotiček, ki ga redno dopolnjujemo z gradivom, izdali smo tudi 28 pravljic v posebni knjigi z naslovom Pravljice in pripovedi držav Evropske unije, organizirali smo pravljični večer in še veliko drugih aktivnosti kot so predavanja in razprave.

V novembru smo se udeležili prvega državnega tekmovanja iz poznavanja EU in med 38 ekipami osvojili drugo mesto ter si priborili sodelovanje na Evrošoli v Strasbourgu, kjer dijaki za en dan postanejo evropski poslanci. Potovanje, ki je bilo 15. decembra smo združili z ogledom Nurnberga in Rothenburga. To je bilo že deveto sodelovanje II. gimnazije na Evrošoli v Strasbourgu.

Dijaki, ki se aktivno vključijo v program šole ambasadorke Evropskega parlamenta, pridobijo status ambasadorjev EP. Takšen status ima trenutno na šoli 18 dijakov.

Več o naših aktivnostih si lahko preberete na www.druga.si pod zavihkom II. gimnazija, šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

Saša Mikić, spec., prof
 Mentor Šole ambasadorke Evropskega parlamenta