Okrogla miza o aktivnem državljanstvu

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vsako leto podeljuje posebni prenosljivi pokal dijakom šole, ki se je najbolj izkazala v preteklem šolskem letu v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), katerega namen je širiti znanje o Evropski uniji med srednješolci in spodbujati mlade k aktivni državljanski drži.

Z različnimi projekti sta si ta naslov prislužili Gimnazija Nova Gorica in II. gimnazija Maribor. V sredo, 26. januarja, je v prostorih II. gimnazije Maribor potekala slavnostna predaja pokala med obema šolama za Najšolo ambasadorko Evropskega parlamenta. Gimnazija Nova Gorica je imela pokal v prvi polovici letošnjega šolskega leta, II. gimnazija Maribor, pa ga bo varovala naslednje mesece.

Obe šoli sta se dogovorili, da bosta predajo pokala popestrili z okroglo mizo, kjer bi gosti odgovarjali mladim, dijakom ambasadorjem evropskega parlamenta o vprašanjih, ki mlade zanimajo, predvsem pa o vprašanjih o aktivnem državljanstvu na lokalnem, državnem in evropskem nivoju. Da bi lahko dobili jasne odgovore, so se organizatorji odločili, da bodo na okroglo mizo povabili ugledne goste, ki poznajo problematiko na vseh treh nivojih.

Gostje okrogle mize so bili Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, evropska poslanka Tanja Fajon, mariborski župan Saša Arsenovič, župan Nove Gorice Klemen Miklavič in prof. Marko Lovec iz FDV.

Razprava med mladimi gimnazijci in gosti se je dotikala vprašanj, kot so vzroki za nizko udeležbo mladih na volitvah, načini participacije mladih, volilna pravica pri 16 letih, o možnostih povezovanja na lokalni ravni, kako se sliši glas mladih na lokalnem in državnem ter evropskem nivoju in podobno.

Program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta v Sloveniji v šolskem letu 2021/22 poteka že šestič zapored, v njem pa letos sodeluje že 75 srednjih šol. Projekt je namenjen dijakom, z željo, da dijaki na inovativen in zabaven način spoznajo EU, njene institucije in njeno delovanje ter vpliv EU na naša  življenja. Dijaki, ambasadorji EP z učitelji-mentorji preko različnih aktivnosti odkrivajo, kaj pomeni biti evropski državljan, prednosti evropskega povezovanja v vsakdanjem življenju, vlogo Evropskega parlamenta ter pomen aktivnega državljanstva za prihodnost Evrope.

II. gimnazija sodeluje v različnih projektih z evropskimi institucijami od leta 2003. V programu EPAS pa od njegove ustanovitve, od leta 2016. V tem šolskem letu je v projekt EPAS, Šola ambasadorka Evropskega parlamenta vključenih 49 dijakov II. gimnazije, od katerih ima 21 dijakov že status dijaka, ambasadorja Evropskega parlamenta.

Vesna Vervega, Mateja Krumpak in Saša Mikić, mentorji Šole ambasadorke EP