Dan Evrope 2018

9. maj 2018 – DAN EVROPE

Letošnji osrednji projekt, ki naj bi ga organizirali za Dan Evrope smo želeli razširiti na ves Maribor in k sodelovanju vplesti tudi druge šole. Ideja se je porodila že lani ob sodelovanju s CEZAMom iz Ruš v projektu Erazmus+.

Odločili smo se, da bomo pomagali pri izvedbi projekta  »Evropa poje skupaj / Europe sings together 2018«. Priprave na projekt so stekle že oktobra.

V sredo, 9. maja, na »Dan Evrope« smo s projektom začeli že dopoldne pred Državnim zborom Slovenije, kjer sta nas sprejela predsednik dr. Milan Brglez in generalna sekretarka državnega zbora ga. Uršula Zore Tavčar. Po petju in igranju evropske himne so si mladi, predstavniki šestih srednješolskih zborov iz Slovenije, trobilnega orkestra Brass bend Slovenija in skupina programa ERASMUS+ iz Grčije, Bolgarije, Litve, Latvije, Portugalske in Slovenije ogledali naš Državni zbor in nato obiskali še Evropsko hišo, predstavništvo Evropskega parlamenta in EU komisijo v Ljubljani. Popoldne smo se odpeljali v Maribor, kjer so na večernem koncertu v Unionski dvorani v Mariboru nastopili zbori:

  • MePZ Prve gimnazija Maribor (Polona Meke Ožinger in Maja Lutar),
  • Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor (Viljem Babič),
  • MePZ III. gimnazije Maribor (Jožica Lovrenčič Lah),
  • Pevski zbor Gimnazije Ptuj (Nina Lorber),
  • MePZ Konservatorija za glasbo in balet Maribor (Peter Smolič Novak),
  • Pevski zbor Škofijske gimnazije Zavoda Antona Martina Slomška (Špela Drašler),
  • Mednarodni pevski zbor projekta ERASMUS+ (Portugalska, Litva, Latvija, Grčija, Bolgarija in Slovenija) in
  • Brass Band Slovenija (Aleksander Čonč)

Unionska dvorana, ki sicer sprejeme 350 gledalcev je bila v celoti polna, občinstvo pa je po zaključku navdušeno ploskalo nastopajočim.

  1. gimnazija Maribor, je v tem projektu je zastopala Slovenijo. Poskrbeli smo, da smo omogočili logistiko znotraj projekta, vaje so potekale na naši šoli, dirigent našega zbora, Viljem Babić je vodil glasbene delavnice za vse udeležence ERASMUS+ iz šestih držav, prof. Saša Mikič je pomagal pri organizaciji srečanja za Evropsko hišo v Ljubljani.

Pri izvedbi  projekta so sodelovali še Narodni Dom Maribor, ki je pomagal pri izvedbi koncerta, JSKD Maribor in pomagal z najemom dvorane Union, Soundbiro ki je omogočil projekcijo na platno v dvorani Uniona, Pilgo z izdelavo celotne podobe projekta, snemanje filma in prenosa v živo s koncerta.

 

O našem projektu je poročala RTV SLO v prispevku  prvem dnevniku 9. maja 2018

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174537871 in  regionalna televizija RTS24 v prispevku 10. maja 2018 http://rts24.si/2018/lokalno/dogodki/koncert-evropa-poje-skupaj-ob-dnevu-evrope/

                                                                                                         

Lucijan Vihar in Saša Mikić