Bruselj 2022

 Strokovna ekskurzija za dijake II. GIMNAZIJE Maribor:

NIZOZEMSKA – BELGIJA – FRANCIJA  

Amsterdam, obisk Evropskega parlamenta v Bruslju in Strasbourg

18./19. – 23. 4. 2022 (4/5 DNI)

  1. dan, ponedeljek, 18. 4. 2022: MARIBOR – AVSTRIJA (1170 km)

Odhod avtobusa ob 18.00 izpred II. Gimnazije Maribor. Nočna vožnja čez ozemlje Avstrije in Nemčije proti Belgiji (smer vožnje Gradec – Passau – Regensburg – Nürnberg – Frankfurt; previden čas vožnje z vmesnimi postanki je 15 – 16 ur).

  1. dan, torek, 19. 4. 2022: AMSTERDAM

Dopoldanski prihod v Amsterdam, začetek ogleda mesta in popoldne nastanitev v Hotel Ibis Stopera, ki leži v središču mesta. Nato sledi podrobnejši ogled mesta z znamenitostmi, ki jih je v Amsterdamu veliko. Spoznali bomo mesto, ki je zaradi številnih kanalov znano tudi kot »Severne Benetke«. Po kanalih se bomo tudi popeljali z ladjico.  Glavne znamenitosti Amsterdama, so poleg kanalov, Rijksmuseum, Muzej Van Gogha, hiša Ane Frank tudi četrt rdečih luči De Wallen. Večerni prihod v hotel in nočitev.

  1. dan, sreda, 20. 4. 2022: AMSTERDAM – BRUSELJ (210 km)

Po zajtrku slovo od Amsterdama in vožnja v Bruselj, kamor bomo prispeli v opoldanskih urah. Ogled mesta, ki je od ustanovitve Belgije, leta 1830, prestolnica države, danes pa velja za poslovno in kulturno središče Evrope. Veliki trg (fr. Grand Place oz. Grote Markt), ki je priljubljeno zbirališče pisane množice ljudi, velja za enega najelegantnejših trgov na svetu. Mestna hiša (fr. Hotel de Ville oz. Stadhuis), Manneken Pis, katedrala, Atomium, ogromen model v obliki molekule železa, Kraljeva palača, trgovine s stripi … in seveda … bruseljske praline so najboljše na svetu. V večernih urah nastanitev v hotel Ibis Brussels city center , ki leži v središču mesta. Nočitev.

  1. dan, četrtek, 21. 4. 2022: BRUSELJ

Zajtrk v hotelu. Ob dogovorjeni uri se bomo odpravili v EP, opravili vse formalnosti, nato sledi srečanje in sprejem pri vodji pisarne za obiskovalce. Sledilo bo strokovno vodenje ob razlagi. Po delovnem srečanju v parlamentu čas za preostale oglede v Bruslju. Nočitev v hotelu Ibis Brussels city center.

  1. dan, petek, 22. 4. 2022: BRUSLEJ – SCHENGEN – LUXEMBURG – STRASBOURG (443 km)

Po zajtrku vožnja do Luxemburga (147 km), krajši postanek za ogled znamenitosti istoimenskega glavnega mesta. Leži ob sotočju rek Petrusa in Alzeta. Zraslo je okoli trdnjave, ki je tudi glavna znamenitost mesta. Nadaljevanje poti do Schengena, poznanega kot kraja, kjer je bil podpisan Schengenski sporazum. Gre za mednarodni dogovor o zagotovitvi pravice do prostega prehajanja meja znotraj držav članic EU.  Zvečer bomo prispeli v Strassbourg, nastanitev v Hostel Ciarus, ki leži blizu mesta. Večerni sprehod skozi mesto. Nočitev.

  1. dan, sobota, 23.4.2022: STRASBOURG – MARIBOR (857 km)

Zajtrk, sledi ogled mesta Strasbourg, ki je drugi sedež Evropskega parlamenta zaradi svojega simbolnega pomena že vse od leta 842, ko sta tukaj vnuka Karla Velikega zahodno frankovski Karel Plešasti in vzhodno frankovski Ludvik Nemški vsak v drugačnem jeziku izrekla Strasbourško prisego. Kozmopolitsko mesto, katerega ime pomeni »mesto cest v Nemčijo«, se je v preteklosti razvijalo ob najpomembnejši prometni arteriji, ki je povezovala Sredozemlje s Srednjo in Severno Evropo. Katedrala Notre Dame, lesene hiše, ozke uličice in številni kanali, ki prepredajo slikovitega mestnega predela Petite France so botrovali prepričanju ljudi, da tod živijo pravljična bitja. Po ogledih nekaj prostega časa … Še fotografiranje pred zgradbo Evropskega parlamenta in nato vožnja čez Nemčijo in Avstrijo proti domu. Prihod domov v kasnejših večernih urah.

Slovenska Bistrica, 25. 3. 2022