Bruselj 2015

Poročilo o ekskurziji Po poteh evropskih institucij

Ekskurzija po poteh evropskih institucij je bila v preteklosti del projekta Evropskih oddelkov, ki smo ga na šoli izvajali v letih 2005 – 2014. V teh desetih letih smo z uradniki Oddelka za obiske in seminarje v okviru Evropske komisije razvili odlično sodelovanje in zaupanja vreden odnos, ki se opazen v nadaljevanju sodelovanja preko sofinanciranja, ki ga uspemo pridobiti vsako leto. Letošnje sofinanciranje je bilo v višini 165.00 eurov po dijaku ob prihodu 28 dijakov v Evropski parlament v Bruslju. Vsa dokumentacija je bila oddelku za seminarje in obiske predložena v mesecu novembru 2014 in januarja smo bili obveščeni, da smo edina šola v okviru EU, ki so jo na oddelku izbrali za podelitev subvencije.

 

Organizacija ekskurzije, priprava programa, izbira krajev in časovna umestitev, finančna vplačila in prevzem ter transver subvencije, kakor tudi vsi dogovori za obiske (Bruselj, Luksemburg), vodenje na ekskurziji, pripravo delovnih listov in osnovnih informacij, kakor tudi nadzor nad dijaki sva nase sprejela spremljevalca in organizatorja ekskurzije Petra Čeh in Saša Mikić.

Na ekskurzijo se je prijavilo 64 dijakov in po vnaprej objavljenih kriterijih smo jih za ekskurzijo izbrali 28.

Na ekskurzijo smo se odpravili 21.marca (sobota) ob 19.00. Preko noči smo se z avtobusom premaknili do Amsterdama, kamor smo prispeli ob 9.30 dopoldne (v nedeljo, 22.marca). Najprej smo se odpravili na ogled mesta s pomočjo ladje, prevozili kanale in občudovali znamenitosti Amsterdama. Po sprehodu skozi center in ogledu, so dijaki dobili prosto do 14.00. Odpravili smo se v hotel in nadaljevali z obiski muzejev po lastni izbiri do 21. ure zvečer. Dijaki so obiskali Muzej odpora proti okupatorju, Hišo Ane Frank, Rembrantovo hišo … Ob dogovorjenem terminu smo se srečali v hotelu in odpravili k počitku.

V ponedeljek, 23. marca smo nadaljevali ekskurzijo po Nizozemski. Iz Amsterdama smo se napotili do Haaga, kjer smo si ogledali (zunanji ogled) Mednarodno sodišče v Haagu in nadaljevali pot do Scheveningena (zunaj programa), si dovolili uživati ob obali Severnega morja in kratkem ogledu tega turističnega centra. Nadaljevanje poti do Rotterdama, avtobusni prevoz preko enega največjih pristanišč na svetu in nadaljevali pot v smeri Middelburga, ob polderjih (postanek) v smeri Brugga (Belgija). Po poti smo se ustavili tudi v Damu, kjer smo si ogledali Mlin na veter (zunaj programa).V Brugge smo prispeli ob 17.30, se namestili in odpravili na ogled mesta. Z otroci smo se dobili ob 23.00 in odpravili k počitku.

Po zajtrku smo se v torek odpravili v Gent (ogled mesta in ogled Gentskega oltarja bratov Huberta in Jana Van Eyck iz leta 1432 v Katedrala sv. Bavona, olje na lesu, 350×440 cm – ogled zunaj programa) in nadaljevali v Antwerpen, kjer smo se sprehodili po centru in po nekaj prostih minutah nadaljevali pot do Bruslja. Pred prihodom smo se še odpravili do Atomiuma (zunaj programa). Prihod v hotel ob 17.00, namestitev in ogled Bruslja. Prositi čas do počitka ob 23.00.

V sredo, 25. marca smo že ob 9.00 začeli s programom v Evropskem parlamentu. Sprejel nas je gospod Janez Vovk. V približno eni uri nam je predstavil delovanje EU, ob 10.05, pa se nam je pridružila evropska poslanka mag. Tanja Fajon in nagovorila dijake, ki so ji postavljali tudi vprašanja. Ob 11.00 smo odšli v parlamentarium, kjer smo si ogledali najnovejšo interaktivno razstavo o preteklosti in delovanju EU. Razstava je dijake zelo pritegnila, saj smo ostali v prostorih 30 minut dlje, kot je bilo predvideno. Popoldne so dijaki preživeli v lastni režiji (nakupi, odkrivanje Bruslja).

V četrtek smo po zajtrku krenili v Luksemburg, kjer smo bili ob 12.15 sprejeti s strani prevajalcev in tolmačev generalnega direktorata EU v Luksemburgu. Sprejela nas je ekipa 7 zaposlenih, skupaj v vodjem sektorja in nam pripravili izvrstno predstavitev njihovega dela. Pogostili so nas s sokovi, sendviči, sadjem in se nam posvetili ter z veseljem odgovarjali na vprašanja dijakov. V palači jezikov smo se zadržali do 14.00, ko smo odšli v center Luksemburga, kjer smo si ogledali mesto in ob 16.15 nadaljevali pot do Strasbourga. večerni ogled mesta in evropskega parlamenta in ob 21.50 vožnja proti Mariboru, kamor smo prispeli ( 27 marca) ob 7.25 zjutraj.

Poročilo zapisal:
Saša Mikić