Bruselj 2013

Strokovna ekskurzija

NEMČIJA – BELGIJA – NIZOZEMSKA – LUXEMBURG – FRANCIJA

AACHEN – MASTRICHT – BRUGGE – BRUSELJ  – LUXEMBURG – SCHENGEN – STRASBOURG    

5/6 DNI, odhod: 17./18. 3. 2013 – 22.3.2013

1. dan, nedelja, 17.3.2013: MARIBOR – AACHEN
Odhod avtobusa ob 8.00 uri zjutraj iz Maribora (II GIMNAZIJA). Vožnja čez Avstrijo in Nemčijo do mesta Aachen. Večerni prihod v mesto, nastanitev v hotel, nočitev.

2. dan, ponedeljek, 18.3.2013: AACHEN –  MASTRICHT – DEN HAAG –  BRUGGE
Po zajtrku vožnja do mesteca Maastricht (Nizozemska), ki je poznano po tem, da so tukaj 7. februarja 1992 podpisali pogodbo o zasnovi EU-ja. Krajši postanek za ogled ter dopoldansko kavo. Nadaljevanje vožnje v Den Haag, eno od glavnih mest Nizozemske, ki se nahaja na obrežju Severnega morja. Haag je bil sedež haaškega stalnega mednarodnega sodišča, predhodnika današnjega mednarodnega sodišča pravice v Haagu. Krajši ogled mesta, nekaj prostega časa. Večerni  prihod v mesto Brugge, nastanitev v hotel. Večerni sprehod po mestu, nočitev.

2. dan, torek, 19.3.2013: BRUGGE – BRUSELJ
Po zajtrku ogled mesta Brugge, evropske prestolnice kulture leta 2002. Mesto, ki je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi in je pod UNESCO-vo zaščito, je nazorno opisal Arnold Bennett. Dejal je, da moraš v drugih mestih iskati slikovitost, v Brugge-ju pa se moraš potruditi da najdeš »neslikovit« prizor. Sprehodili se bomo po mestnem jedru in si ogledali baziliko sv. Krvi, kjer se vsako leto na dan Marijinega vnebohoda odvija najpomembnejši flamski festival, mestno hišo, stolnico in seveda Veliki trg (fl. Grote Markt) z znano stavbo Craenenburg, kjer so v srednjem veku jedli in spali vitezi s svojimi damami. V eni izmed mnogih restavracij na trgu si lahko privoščimo kavico in uživamo ob zvonjenju 47 zvonov Belfrieda, ki se razlega po vsem mestu. Brugge pa si lahko ogledamo tudi iz rečne strani. S posebno ladjico (doplačilo!) se lahko podamo na enourno romantično vožnjo po kanalih reke Reie. Popoldne vožnja do Bruslja, namestitev v hotel, čas za osvežitev. Krajši ogled središča mesta, ki je od ustanovitve Belgije, leta 1830, prestolnica države, danes pa velja za poslovno in kulturno središče Evrope. Veliki trg (fr. Grand Place), ki je priljubljeno zbirališče pisane množice ljudi, velja za enega najelegantnejših trgov na svetu. Mestna hiša (fr. Hotel de Ville), Manneken Pis, katedrala, Atomium, ogromen model v obliki molekule železa, Kraljeva palača, trgovine s stripi … in seveda … bruseljske praline so najboljše na svetu.  Nekaj prostega časa, nočitev.

3. dan, sreda, 20.3.2013: BRUSELJ
Po zajtrku bomo čas izkoristili še za preostale oglede znamenitosti mesta Bruselj. Ob 10.00 uri popoldne sprejem v Evropski parlament, aktivnosti do 16.00 ure. Prosto popoldne in nočitev v Bruslju.

4. dan, četrtek, 21.3.2013:  BRUSELJ-LUKSEMBURG – SCHENGEN – STRASSBURG
Po zajtrku vožnja do Luxemburga, krajši postanek za ogled znamenitosti istoimenskega glavnega mesta. Leži ob sotočju rek Petrusa in Alzeta. Zraslo je okoli trdnjave, ki je tudi glavna znamenitost mesta.  Nadaljevanje poti do Schengena, poznanega kot kraja, kjer je bil podpisan Schengenski sporazum. Gre za mednarodni dogovor o zagotovitvi pravice do prostega prehajanja meja znotraj držav članic EU. Večerni prihod v Strassburg, nastanitev v hotel, nočitev.

5. dan, petek, 22.3.2013: STRASBOURG – MARIBOR
Po zajtrku sprehod skozi srce Strasburga. Gre za mesto, kjer imajo sedež pomembne ustanove Evropske unije: Evropska palača s Svetom Evrope in Evropskim parlamentom ter Palača človekovih pravic. V centru se bohoti tudi mogočna srednjeveška katedrala. Nekaj prostega časa, vožnja do Evropskega parlamenta, ogled zunanjosti. Nato sledi vožnja proti domu. Večerni prihod v Maribor.

*Splošni pogoji so sestavni del ponudbe.
Ilona Stermecki, Slovenske Konjice, januar 2013