»Kažipot ne kaže cilja, ampak pot do cilja,« je zapisal Ralph Waldo Emerson.

In jaz sem takšen kažipot. Stojim pred II. gimnazijo Maribor, šolo ambasadorko Evropskega parlamenta.

Zavedam se svojega poslanstva, namreč poleg tega da usmerjam v evropska mesta in opozarjam na njihovo oddaljenost, sem simbol, ki mlade opozarja na različne možnosti, ki jih ponuja življenje, ki jih ponujata Evropa in svet, ter jim pomagam pri navigaciji na njihovi poti.

Moja zgodba je zasnovana zelo premišljeno.

Oblikovno zasnovo je pripravil rObert iz drugeOblike, ki je izhajal iz logotipa oz. sekundarnih elementov in barv grafične podobe II. gimnazije Maribor (Druge). Moder kvadrat nad oranžnim kvadratom, postavljena in večkrat ponovljena v 3D-okolju, kot kocke.

Zasnovo je gradil na številki dve (Druga, par, zrcaljenje, simetrija) in na Teslovih številih 3, 6 in 9, ki so po njegovi teoriji ključ do vesolja. Ključ je tudi glavni element logotipa II. gimnazije Maribor.

In zakaj Teslova števila? Karkoli z njimi počnemo, jih seštevamo, odštevamo, množimo, na koncu vedno pridemo do ene izmed zgornjih številk.

Poglejmo to na mojem primeru:

Največji nadzemni kocki sta dimenzij 60 x 60 x 60 cm (6 + 6 + 6 = 18 = 9), sledita pomanjšani, dimenzij 30 x 30 x 30 cm (= 9), ter najmanjši kocki, dimenzij 10 x 10 x 10 cm (= 3).

Projektiranje 3D-konstrukcije, izvedbo in postavitev so napravili v podjetju Riedl group (Tomaž, Luka in Filip).

Posamezni elementi so nasajeni na drog premera 9 cm.

Konstrukcija je prav tako postavljena in pritrjena ob upoštevanju odnosa med števili 3, 6, 9, in sicer na temelje 90 x 90 x 90 cm (= 27 = 9), ki so delo Srednje gradbene šole Maribor. Na temelje so me pritrdili 6. 5. ob 6.05.

Smerne table so dolžine 90 cm in 9 cm višine.

Pisava je velikosti 72 pik (= 9). Izbrana podlaga pa številka 7047 (= 9).

Mar ni ta univerzalni jezik števil genialen?

Naj povem še to, da so me polepili ustvarjalci na Visual media (Mitja).

Prva polovica (večje kocke) so skupne višine 2 m, prav toliko tudi druga polovica (smerne table s posameznimi 6 manjšimi kockami). Skupna višina nadzemne konstrukcije znaša 420 cm (= 6).

Odkrili so me dijaki in mentorji (Saša Mikić, Mateja Krumpak in Vesna Vervega) II. gimnazije Maribor, šole ambasadorke Evropskega parlamenta, ob obeležitvi dneva Evropske unije, 9. maja 2023.

Slogan Druge je ‘Šola, ki odpira vsa vrata’. Z menoj, ki bom odslej krasil njeno dvorišče in ki ‘Odpiram vse poti’, pa šola še dodatno poudarja svojo predanost usmerjanju dijakov na pravo pot.

Grafični element navdiha:

1. Logotip Druge je ključ, s sekundarnima elementoma, modrim in oranžnim kvadratom.

2. oblikovna zasnova projekta, drugaOblika

3. realizacija idejne zasnove projekta skupine Riedl.